På tröskeln till ett nytt försvar – Med sikte på erfarenheten

Piporna hettar till, tomhylsorna flyger och orderna skriks ut när soldaterna övar strid i bebyggelse. Kalmarsonen Jonatan Strimfors är en av tusentals rekryter som genomgår försvarets nya soldatutbildning.
För två år sedan lades värnplikten vilande och det blev frivilligt att vara soldat. Kalmarsonen Jonatan Strimfors är en av tusentals i försvarets nya soldatutbildning. Barometern följde med bland automatkarbiner, stridsvästar och lyhörda rekryter.

Publicerad 2012-06-22 i Barometern-OT.

EKSJÖ. I en gammal träbyggnad i skogen väster om Eksjö är det full aktivitet denna junidag. Grönklädda soldater springer in och ut i olika rum och övar SIB, strid i bebyggelse.

– Kastar spräng! Spräng kommer! vrålar Jonatan Strimfors och kastar iväg sin övningshandgranat.

Bredvid står hans kamrat redo med AK5:an för att gå in och rensa rummet. Med dubbelskott beskjuter de sedan pappfigurerna som är utplacerade i lokalen. Den distinkta doften av krut blir tydligare och efter ett 30-tal skott har rekryterna nedkämpat fienden.

Jonatan Strimfors är 20 år och kommer från Kalmar. Han har genomfört drygt tio veckor av tolv på sin GMU, den grundläggande militära utbildningen, vid Ingenjörsregementet Ing2 i Eksjö.

– Min bror gjorde värnplikten och det lockade mig till att söka, eftersom jag missade värnplikten med ett år. De som är födda 1991 fick rycka in, men inte jag som är född 1992. Att vara soldat är ju lite av en pojkdröm, men det är mer fysiskt krävande än man tror, säger han.

Tre månader
Sommaren 2010 slutade totalförsvarsplikten gälla i fredstid. Det innebär att militär tjänstgöring numera är frivillig att söka. GMU:n påminner om värnpliktens gröntjänst eftersom den också är cirka tre månader lång. Den består av bland annat av vapentjänst, skyddsvaktsutbildning, fältövningar och fysisk träning.

Att dela logement med de andra rekryterna tycker Jonatan Strimfors har fungerat bra. Vid inryck såg han mest fram emot kamratskapen och skjutövningarna. Hittills har de hunnit med tio dygn i fält och ytterligare åtta fältdygn ska hinnas med.
– Utbildningen är väldigt begränsad. Vi har bara hunnit öva med AK5C och handgranat, skyddsvaktsutbildning och lite sjukvård. Det känns som en introduktionskurs, säger han.

Varm saft och stroganoff
Efter stridsövningarna är det dags för lunch. På dagens meny står biff stroganoff med ris, morötter och bröd. Jonatan Strimfors är beordrad att sköta saftserveringen. Dessvärre är saften varm, vilket väcker kamraternas butterhet.
– Saften får inte vara varm om det är över noll grader varmt ute, säger hans kamrat bittert och låter Jonatan Strimfors sleva upp den heta drycken i snuskburken, smeknamnet på en del av soldaternas friluftskök.

Efter lunchen fortsätter soldaterna att öva stridsmomentet. Plutonchefen kapten Anders Stigsson instruerar sina rekryter att hålla god kommunikation under striden.

Koll på kamraterna
– I SIB är det viktigt att veta var kamraterna befinner sig. Skjutlinjerna ska vara fria och väggarnas konstruktion avgör hur striden utförs, säger kaptenen till sina lyhörda rekryter.

Det lyser i ögonen på soldaterna när kaptenen kommenderar magasin i.
– Vi börjar, jag är så jävla taggad, skriker en soldat innan han och stridsparskamraten kastar in övningshandgranaten i ett rum.

Adrenalinet kickar i gång hos rekryterna när de stormar rummet och ljudet av lös ammunition som avfyras får de övriga i plutonen att le. Efter varje övningsmoment diskuterar stridsparskamraterna vad de gjorde bra och dåligt och hur de ska bli bättre.
– Hemvärnet ska höra av sig, så vi får se om jag börjar där. Jag kan tänka mig att åka på utlandstjänst, för att hjälpa andra människor. Det handlar inte så mycket om att panga och skjuta i Afghanistan utan att skydda civilbefolkningen, säger Jonatan Strimfors.

Efter GMU:n ska han jobba på Ikea i Kalmar.
– Mitt beslut om jag ska fortsätta i det militära fattar jag i höst, säger Jonatan Strimfors, innan han sätter i ett nytt magasin för att rensa nästa rum.

Carl-Johan Kullving

[ssba]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *