Max IV reser sig ur jorden

Byggnaderna till lagringsringarna på Max IV skjuter ur jorden och snart är skalet på stora ringen på plats. Nordost om Lund byggs det så det knakar.

Publicerad 2013-07-22 i Sydsvenskan.

Bilister och pendlare längs E 22 har kunnat se hur nya Max IV sakta reser sig ur den skånska myllan vid Brunnshög. Nu har byggnaden till den stora lagringsringen börjat få skalet på plats. Ungefär 280 personer arbetar på bygget och trots semestertider fortgår bygget, men med reducerad arbetskraft.

– Nu börjar man se hur stor, bred och hög anläggningen kommer att bli, säger Ulrika Hallengren, vd för Fastighets AB ML4.

– På lilla ringen gjuter vi just nu bottenplattan av betong och på den stora ringen har vi börjat sätta skalet på plats, säger hon och pekar över byggtomten.

Skalet på den stora ringen, som går under smeknamnet glorian, består av plåt, isolering, trä och papp. Det yttre lagret kommer att bestå av aluminium som ger byggnaden ett silvrigt yttre.

Själva byggnaden kommer att ha en omkrets på 630 meter medan den större lagringsringen ska mäta 528 meter i omkrets. Den lilla lagringsringens omkrets blir 96 meter.

Sedan augusti i fjol har betongplattan till stora ringen gjutits.

– Med tanke på vilka noggranna experiment som ska göras inne i ringen är det viktigt att göra rätt från början och utnyttja byggmaterialet för att skapa stabilitet, säger Ulrika Hallengren.

Även den östliga delen av kontorsbyggnaden har börjat byggas och reser sig snart över stora ringen. Tanken är att kontorsbyggnaden, som mäter fem våningar, ska bli som en bro in till glorians mitt, där en 16 000 kvadratmeter stor park av labyrintkaraktär ska anläggas.

Nu har personal även börjat sätta in kylvattensystemet. Tre ledningar ska kyla anläggningen till tre olika temperaturintervaller. Den överblivna energin kommer Lunds Energi att göra fjärrvärme av.

I det som kallas första etappen har kortpulsanläggningen och tunneln för linjäracceleratorn byggts färdigt. Därifrån kan magneter anpassas för att styra elektronerna i lilla eller stora lagringsringen. Mer energi får elektronerna genom att accelereras med hjälp av magnetiska fält i linjäracceleratorn. I stråldumpen, som är fyra meter djup och gjord av stål och betong, kommer elektronstrålarna att dödas efter att de använts i lagringsringen.

– Max IV-laboratoriet har monterat delar av sin utrustning vid linjäracceleratortunneln sen i maj och den 1 oktober kan vi lämna över den delen av anläggningen till forskarna, säger Ulrika Hallengren.

I juni 2016 ska hela anläggningen vara klar och kunna tas i bruk.

[divider]

MAX IVÅr 2010 påbörjades byggandet av Max IV och år 2016 planeras anläggningen vara klar att tas i bruk.

I forskningsanläggningen kommer elektroner att accelereras till nära ljusets hastighet och det bildas en ljusstråle som kallas synkrotronstrålen. Med hjälp av denna kan bland annat olika material röntgas för att göra det möjligt att studera strukturella och elektroniska egenskaper i materialet.

Carl-Johan Kullving

[ssba]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *