Kunskapstörst och Tiananmen

Min kunskapstörst är helt otrolig just nu. De senaste föreläsningarna har verkligen gett mig goda utsikter för den kommande terminen och flera nya insikter.

Igår på kursen ”China’s rise and Asia’s future” fick vi leka ”the Adjective/Adverb game”. Professorn hade klippt ut alla adjektiv som använts före ordet ”China” i engelskspråkiga tidningar under januarimånad. Uppgiften var att välja de tre adjektiv som vi skulle vilja beskriva dagens Kina med.

Jag och en kanadick vid namn Tom diskuterade oss fram till att Kina var ”confusing” och ”hungry” – och var tydligen de enda i hela klassen på drygt 80 studenter som tyckte så. De flesta andra valde ”developing”, ”rich” eller ”rising”. Professorn tyckte det var ganska lustigt att vi internationella studenter fann Kina förvirrande och hungrigt och gjorde lite narr av oss. Uppenbarligen har jag ett ganska västerländskt sätt att se på Kina och dess utveckling, och jag tror verkligen att denna kurs kan ge mig nya insikter i hur Kinas framtid och dess identitet kommer utvecklas.

Idag hade jag föreläsning i kursen ”Governing China”. Föreläsaren pratar en väldigt, väldigt enkel engelska och älskar att rabbla årtal för när olika kinesiska politiker föddes, kom vid makten, hade ett viktigt möte, befordrades, hade ett annat viktigt möte, bytte ideologisk kurs samt hade ytterligare ett viktigt möte.
När vi kom fram till år 1989 och händelserna vid Himmelska fridens torg sa föreläsaren:

”The things that happened at Tiananmen were very bad” och ”The Government handled it very badly”

och sen sitter man och väntar på en mer utförlig förklaring av vad ”bad” kan innebära – men inget mer sägs!

Föreläsaren nämner ingenting om kampen för demokrati och mot korruption, eller visar en av världens mesta kända bilder på den ensamma mannen med de vita plastpåsarna i händerna som hindrade stridsvagnarna att förflytta sig över torget. Har detta inte hänt? Eller har jag blivit felinformerad?

Kanske känner föreläsaren en viss press över att det är många studenter från Mainland som sitter i föreläsningssalen? Som kanske skulle bli obekväma av att höra om studentslakten på Himmelska fridens torg för nästan 24 år sedan? Eller besitter hon inte tillräckligt bra engelskkunskaper för att kunna beskriva vad som hände?
Ser fram emot seminariet då vi ska avhandla den händelsen lite mer.

För övrigt har den förbannade AC:n gjort mig rejält förkyld. Att gå mellan värmen (+20° ute) till de kalla luftkonditionerade föreläsningssalarna är ingen höjdare för min stackars näsa.
Har dock förstått att vädret är desto värre i Skåne, så jag ska nog inte klaga.

Over and Out!

[ssba]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *